The Legend of Zelda-serien är en av de mest framgångsrika TV-spelserierna genom alla tider. Den är utvecklad av Nintendo. Skapare är ingen annan än legendariska Shigeru Miyamoto som även ligger bakom Super Mario Bros-spelen. Zelda brukar räknas som actionäventyr och spelen brukar också innehålla en del pussel som ska lösas. Huvudrollen spelas av Link som fungerar som den spelbara hjälten. Målet brukar vara att rädda prinsessan Zelda och kungariket Hyrule från den onda ärkefienden Ganon. Första spelet i serien släpptes redan 1986. Sedan dess har det kommit 19 titlar för Nintendos olika spelkonsoler, samt flera spin-offer. År 2016 hade de olika spelen i serien totalt sålt över 75 miljoner exemplar, vilket visar på hur omtyckt den är.

Spelupplägg

Alla spel i The Legend of Zelda-serien har haft ett liknande upplägg med en stor värld där man kan gå runt och utforska. Sedan finns det underjordiska labyrinter där man måste kämpa mot tuffare fiender, samt städer och byar med hjälpsamma karaktärer som guidar Link. Hur mycket hälsa man har är nästan alltid representerad av en rad hjärtan. Att hitta speciella stora hjärtan kan bygga på Links hälsa med ytterligare ett hjärta och är ett viktigt delmål i många spel för att bli starkare.

Nycklar och speciella föremål fyller också en viktig funktion i Zelda-spelen och vissa saker måste göras för att ta sig vidare i handlingen. Vad som fascinerar med spelen är att de ofta visat vägen för andra TV-spel och datorspel. Originalspelet från 1986 var det första som hade en funktion där man kunde spara spelet och fortsätta vid ett senare tillfälle. Ett senare spel kallat The Legend of Zelda: Ocarina of Time, innehöll många nyskapande lösningar för 3D-spel.

Ljud och musik

I Zelda fyller ljud och musik en avgörande roll och flera av spelen har pussel som bygger på att ett musikinstrument ska spelas. I Ocarina of Time måste spelaren använda handkontrollen för att spela ett instrument och samma mekanik har också använts i andra Zelda-spel som Majora’s Mask. The Legend of Zelda-serien är också välkänd för sitt tema som brukar placera sig högt i listor över de mest ikoniska temasångerna i spelvärlden. Ända fram till det i skrivandets stund nyaste spelet “Breath of the Wild” var det ovanligt med talande karaktärer och röstskådespelare. Istället användes text för konversationer i spelen.

Spel i Legend of Zelda-serien

De två första spelen var The Legend of Zelda och The Adventure of Link för Nintendos spelkonsol NES. För SNES kom A Link to the Past och för Nintendo 64 Ocarina of Time samt Major’s Mask. Sedan har det fortsatt med bland annat The Wind Waker och Twilight Princess för Gamecube, Skyward Sword för Wii och Breath of the Wild för Nintendo Switch.

Vad som kännetecknar Zelda-spelen är hur välgjorda är. Många av titlarna har fått väldigt höga betyg av spelkritiker, ofta 10/10. Ett bra exempel på det är senaste titeln Breath of the Wild som Nintendo använde för att sälja in sin nya spelkonsol Nintendo Switch. Spelet har blivit en enorm succé och visar att det är en av de mest inflytelserika spelserierna. Bland annat har utvecklare av andra spelserier som Final Fantasy, GTA och Assassin’s Creed nämnt Zelda-spelen som en källa till inspiration.