Det finns nästa lika många olika typer av spel som det finns typer av TV-program i dag, om inte fler till och med. Det har förstås inte alltid varit så. Till en början var data- och TV-spel väldigt enkla och icke avancerade historier, men efter ett tag började de bli mer utförliga och avancerade.

Väldigt långt fram i historien var de olika typerna av spel dock ganska få. Det här kan förstås anses vara en ganska naturlig del av hur en marknad utvecklas. Innan den fått fotfäste på riktigt och en stor och gedigen målgrupp har etablerats ordentligt, är det förstås väldigt riskabelt att utforska och experimentera med alltför många typer av genrer. Det ter sig ganska naturligt att man inledningsvis valde att hålla sig till ett litet antal genrer, och istället för att hitta på allt för galna saker valde att ägna mer tid och uppmärksamhet åt att uppnå hög kvalitet på ett mindre område.

Vissa typer av spel har dock nästan alltid varit aktuella, i alla fall om man räknar bort dataspelens väldigt tidiga dagar, när spelandet nästan uteslutande handlade om titlar som Tetris och Pacman. En genre som varit aktuell ända sedan de första spelkonsolerna dök upp är plattformsspel, och en annan är sportspel.

Under de senaste 30 åren har det funnits en rad olika typer av sportspel, och även om man utforskat områden som pingis och friidrott är det ett antal olika sporter som nästan alltid varit mest populära att göra spel av. Låt oss titta på några av dem.

Ishockey

Ishockey som spelgenre fick sitt första riktigt stora genombrott på Segas konsol Sega Mega Drive. Här kunde man spela både single player och multiplayer, och både skjuta pucken i mål och tackla varandra in i sargen till ljudet av klassiska ishockeymelodier. Ett ständigt genomgående inslag i hockeyspel sedan dess har varit att slagsmål kan utbryta mitt i matcherna, varefter båda spelarna vanligtvis utvisas. Många är vi som spenderat otaliga timmar framför hockeyspel på allt från Sega Megadrive till Playstation och Nintendo 64. Och med allra största sannolikt har vi inte sett det sista spelet släppas på marknaden ännu!

Fotboll

Den tveklöst mest populära typen av sportspel, och även en av den mest populära typen av spel överlag, är förstås fotboll! Genom åren har fotbollsspelen dykt upp till de allra flesta olika konsoler, och i mängder av olika kostymer. Där har funnits en rad olika varumärken från en rad olika utvecklare, och vi har sett serier som Pro Evolution Soccer (PES) och FIFA kämpa om att krönas till konungen av genren i många år. Förmodligen kommer den kampen att pågå ett bra tag till!

Tennis

En typ av sportspel som förvisso aldrig blivit i närheten av lika stor som varken hockey eller fotboll, men som ändå haft en gedigen fanbase genom åren, är tennisspelen. Den här genren var en av de som fick sig ett ordentligt uppsving när Nintendo släppte sin spelkonsol Wii, där spelare med hjälp av en kontroll med rörelsesensor själv kunde serva och slå framför TV:n.