Ett av världshistoriens absolut mest spelade dataspel är Counterstrike, och frågan är om du själv kan svara på var spelet kom ifrån till att börja med? Ja, för det var faktiskt inte så att företaget Valve satte sig och utvecklade Counterstrike som en titel i sin egen rätt, det var faktiskt en betydligt mer otippad historia än så.

Det var inte förrän Valve släppte den klassiska shootern Half Life och började spela det i multiplayerversion som Counterstrike började närma sig dagens ljus. För trots att Half Life till en början primärt var ett single player-spel, så kunde det spelas både online och via LAN (alltså när man kopplar ihop ett flertal datorer i ett lokalt nätverk). Och som det historiskt sett brukar bli när det gäller multiplayerspel online, så började olika moddar och banor att utvecklas. Och en av dessa moddar var början till Counterstrike.

Rätt som det var blev dock Counterstrike ett oerhört mycket mer berömt spel än Half Life, och än idag spelas det av miljontals människor över hela världen. Det är ett av de spelen som omsätter mest pengar, både vad gäller onlinespel och professionella tävlingar. Och när det kommer till renodlade shooters så råder det ingen som helst tvekan över huvud taget, här är det Counterstrike som regerar. Och det har det gjort i mer än 15 år nu, med vissa kortare avbrott.

Spelets upplägg

Så, hur fungerar då detta berömda och omtalade spel, och vad går det egentligen ut på? Som namnet mer eller mindre antyder handlar det om antiterrorism. De spelande delas in i två lag: terrorister och antiterrorister. Enkelt sagt kan man säga att målet är att tillintetgöra motståndarlaget, men det finns även ett annat, lite “fredligare”, sätt att vinna på. Mer om det nedan.

Spelaren väljer mellan ett antal olika fysiska utföranden på sin karaktär, och spawnas i varje omgångs början vid sitt lags högkvarter på respektive bana. Laget rör sig sedan gemensamt eller enskilt mot banans centrum, och drabbar därefter allt som oftast samman med det andra laget. Poäng erhålls dels lagvis, och dels genom att räkna antalet “kills” och “deaths” för respektive spelare. Det brukar vanligtvis vara den senare poängräkningen som står i fokus när man spelar online, utanför tävlingssammanhang.

Två typer av banor

Varje bana i Counterstrike tillhör ett av två typer av utföranden: bomb eller gisslan. I dessa två olika typer av banor är det antingen terroristerna som ska vara det aktiva, offensiva laget (bomb) eller antiterroristerna (gisslan). Så förutom att tillintetgöra motståndarlaget rent fysiskt, så kan terroristerna vinna bomb-banorna genom att plantera och framgångsrikt spränga en bomb. Denna bomb innehas av en medlem i laget, och måste planteras på ett specifikt område på banan, ett område som antiterroristerna då alltså har till uppgift att skydda.

På gisslan-banorna är det istället antiterroristerna som har till uppgift att befria en grupp i gisslan, som terroristerna då har till uppgift att vakta. Dessa två typer av uppgifter ger spelet en mycket mer taktisk dimension än en klassisk shooter, och är kanske en av anledningarna till att det blivit så populärt.