Beroende på när man är född har man förstås olika minnen av TV-spel. Bara ett par års skillnad i födelsedatum kan göra att man spelade helt olika spel, någonting som kan sägas bero på två helt olika saker i kombination.

Det första och kanske mest uppenbara skälet är att utvecklingen av TV-spel har gått så fruktansvärt fort. Under vissa tidsperioder triggade de olika speltillverkarna varandra till den milda grad att det flera gånger släpptes konsoler och spel som förmodligen inte riktigt var redo för marknaden. Kommer ni till exempel ihåg hur det gick för Segas storsatsning Dreamcast?

Den andra anledningen till att vi minns olika spel trots att vi är i närheten av varandra i ålder, är förstås att ganska många av oss bara spelar TV-spel under en förhållandevis kort del av uppväxten. Visst finns där de professionella TV- och dataspelarna i dag, och visst finns det många som fortsätter sitt spelande långt in i vuxenlivet, men under 80-, 90- och 00-talen, då TV- och dataspel blev stora på marknaden, var det oerhört mycket vanligare att spelandet slutade i de sena tonåren.

Och för den som växte upp just under 80- och 90-talen väcker nog vissa konsoler bra mycket starkare känslor av nostalgi än andra, och några av dem är förstås Nintendos allra tre första modeller: Nintendo 8-bitars, Supernintendo och Nintendo 64. Låt oss ta en liten närmare titt på de tre gamla konsolerna och se om vi kan väcka dina barndomsminnen till liv än en gång!

Nintendo 8-bitars

Ja, många är vi nog som minns den allra första Nintendomodellen som kom ut på marknaden, den som i efterhand har kommit att kallas Nintendo 8-bitars. Kommer du ihåg de små rektangulära kontrollerna som man nästan fick ont i handen av att spela med? Framförallt med tanke på att spel som Zelda och Super Mario var så fruktansvärt beroendeframkallande!

Supernintendo

Nästa generation av Nintendo var förstås Supernintendo. Den här konsolen fanns i två utföranden, den första var 16bit och den andra, uppdaterade versionen var med 32bit. Denna gång hade handkontrollerna blivit betydligt trevligare och mer ergonomiska, och nu fanns där inga som helst problem med att hålla i dem i många, långa timmar i sträck. Till denna konsol kunde man också njuta av titlar som Zelda och Super Mario, och denna gång blev även NHL ett oerhört populärt spel. Hur många av oss har inte suttit bänkade i timmar framför TVn och spelat ishockey på vårt Supernintendo?

Nintendo 64

Det tog några år, men när Nintendo släppte sitt flaggskepp Nintendo 64 så förändrades verkligen TV-spelsindustrin. Med titlar som Zelda: Ocarina of Time och Goldeneye lämnades nästan ingen oberörd. Kontrollerna hade blivit ännu mer lättanvända, och en stor nyhet för 64 var att man nu hade möjlighet att spela med hela fyra kontroller samtidigt! De två spel som blev mest populära att använda med fyra kontroller i multiplayer-läge var ju förstås Goldeneye och Super Mario Kart. Genom att dela skärmen i fyra rutor kunde spelare nu möta varandra i spännande och beroendeframkallande matcher.