Få spelserier kan mäta sig med den extremt populära och kritikerrosade Mario-serien som är skapad av Nintendo. Huvudrollen spelas självfallet av Mario och i många av spelen får han sällskap av sin bror Luigi. De flesta titlar i Mario-serien är uppbyggda som klassiska plattformsspel där Mario och karaktärerna hoppar runt på olika banor. Vanligtvis är handlingen ganska enkel. Ärkefienden Bowser brukar ha kidnappat prinsessan Peach, sedan måste de två Mario-bröderna göra sitt bästa för att lyckas rädda henne.

Spelen kryllar av olika fantasifulla fiender som Mario-bröderna bekämpar genom att hoppa på dem. Ett annat sätt är att använda de olika uppgraderingarna som finns gömda på banorna. Mario kan till exempel börja kasta eldbollar genom att hitta en eldblomma. De ursprungliga spelen till NES och SNES skapades i 2D. Super Mario 64 till spelkonsolen Nintendo 64 blev det första spelet i Mario-serien som gjordes i 3D. Oavsett upplägg finns det många detaljer som återkommer i alla spelen. Bland annat har banorna block med frågetecken som kan ge olika föremål. Mest igenkända är de olika svamparna som supersvampen och 1-up svampen (ger ett extra liv). Det finns också en stjärna som ger odödlighet under en begränsad tid medan Mario blinkar. Dessutom byter spelet musik.

Spel i Mario-serien

Ett av de första spelen till NES som ofta följde med själva spelkonsolen när den köptes var Super Mario Bros. Det fungerade som ett traditionellt 2D-plattformsspel där man rör sig längs en bana som scrollar i sidled. Redan i första spelet skapades idén med Mario och hans bror Luigi som måste rädda prinsessan från Bowser. Till NES kom även Super Mario Bros 2 och Super Mario Bros 3. Framför allt Super Mario Bros 3 blev en stor framgång och anses av många vara ett av de bästa spelen till NES.

När Nintendo lanserade den nya konsolen Super NES eller kort och gott SNES var Mario åter tillbaka i Super Mario World. Spelet introducerade dinosaurieödlan Yoshi som sedan skulle bli en viktig karaktär i Mario-serien. Återigen är det Bowser som ska besegras. Senare kom en uppföljare kallad Super Mario World 2: Yoshi’s Island. I spelet visas Marios och Luigis barndom.

För Nintendo 64 behövde Nintendo ett exklusivt spel som skulle visa kapaciteten i den nya spelkonsolen och valet föll på Mario. Super Mario 64 blev det första 3D-plattformsspelet i serien och nu när Mario rörde sig i en 3D-värld blev spelet annorlunda på många sätt. Det var också mindre linjärt och gav mer valfrihet i vilken ordning man ville göra olika banor. Mario fick en röstskådespelare i form av Charles Martinet som än idag gör Marios och flera andra karaktärers röster. Sedan följde spel som Super Mario Sunshine till Gamecube och New Super Mario Bros till Nintendo DS. Till Nintendo Wii kom Super Mario Galaxy och Super Mario Galaxy 2.

I princip alla spel i Mario-serien har fått ett bra mottagande. Nintendo lägger mycket energi på att inte göra sina Mario-fans besvikna och spelet har ofta fått agera som ett slags flaggskepp när de släpper nya konsoler. Framtiden ser ljus ut för Mario och vi lär få se många fler nya spel och även spännande titlar som bygger på Mario-serien. Ett exempel är Mario Kart-spelen som är ett racingspel.