Alla som växte upp på 70-talet fick en första smak på dataspelens värld när de revolutionerande spelkonsolerna Magnavox Odyssey och Ataris 2600 kom ut. Barn och vuxna spenderade timmar på de mycket enkla spelen som här lanserades men det var ganska klart redan från början att detta var något som skulle engagera människor för all framtid. Bara Ataris konsol fick ett enormt uppsving från den första generationen, som hade 150 000 köpare, till den andra som hade 30 miljoner. Dataspelen hade kommit för att stanna!

Bland de första spelen som kom ut var storsäljaren Pong. Om dagens ungdomar skulle se spelet skulle de säkert skratta ihjäl sig med dess utomordentligt rudimentära design och totala brist på grafik och musik, men sanning är att på den tiden var detta bland det mest spännande man kunde göra hemma i vardagsrummet. Spelet gick ut på att man hade en liten rektangel på skärmen, som på den tiden var TV:n, som man med sin joystick manövrerade för att slå en boll som rörde sig över ytan. Detta gjorde även Pong till det första sportspelet eftersom själva grundprincipen var den samma som i tennis, ping pong (därav namnet) eller badminton.

Snart började rymden komma in i datavärlden och bland de stora succéerna var Space Invaders och Battlestar Galactica. Dessa var så kallade skjutspel som helt enkelt gick ut på att man skulle skjuta objekt som rymdskepp, utomjordingar och asteroider. Med detta hade två av spelvärldens fortfarande gällande kategorier etablerats: skjutspel och sportspel.

Under 80-talet började man satsa mer på grafik och musik. De första färgspelen kom ut och man började leka mer med interaktiva aspekter och realism. Arkadspel med stora konsoler ställdes ut i speciella spelhallar, där man annars också hade bowling eller flipper-spel, och ungdomar samlades för att tävla mot varandra i allt från Pac Man till Streetfighter, liksom ännu mer interaktiva spel som att köra racerbilar på en virtuell bana. Även sportspelen utvecklades med bland annat tennis och golf på menyn, där man nu kunde se små figurer spela även om grafiken fortfarande var väldigt enkel.

Nintendo var tidigt en av de ledande konsol- och spelutvecklarna och med lanseringen av den lilla handhållna Game & Watch blev dataspelen plötsligt något som man kunde ha med sig i fickan eller skolväskan. Barn över hela världen spelade jätte-hits som Donkey Kong och Super Mario och nu, några årtionden senare finns de fortfarande med på marknaden, både som spel och som karaktärer.

Japanska Nintendo är ett av de mest banbrytande företagen när det kommer till dataspel, inte minst i sportkategorin. Genom att introducera den interaktiva konsolen Wii och dess många spel och aktiviteter har de till och med lyckats få in sporter i vardagsrummet. Spelaren håller i en slags stickor och andra tillbehör som imiterar dennes rörelser på skärmen, vilket gör att man kan åka skidor i Alperna och spela tennis i Wimbledon på ett mycket realistiskt sett. Man har till och med lanserat en hel fitness-serie som tillåter spelare att bränna kalorier i hemmet genom att välja olika sporter, dansrutiner eller aerobics genom sin spelkonsol.