Om det är en sak världens TV-speltillverkare har fått lära sig, så är det att man ska släppa en ny konsol tillsammans med flera stycken bra spel. För vad ska de stolta ägarna till den nya häftiga maskinen annars spela för något på den? Ingen prestanda och ingen design i världen kan göra en spelkonsol värd att investera i om det inte finns riktigt bra spel!

När det japanska företaget Sony släppte sin första spelkonsol Playstation i slutet av 90-talet så släpptes samtidigt en rad olika spel. Vissa av dem blev förstås givetvis mer populära än andra, och några av de som blev stora succéer var Crash Bandicoot, Wipeout och Rayman. Nu är ju faktiskt hela två av dessa tre spel klassiska plattformsspel, och det säger väl verkligen någonting om hur TV-spel har utvecklats de senaste 20 åren. Visst görs fortfarande många plattformsspel, och visst spelas de som görs också flitigt över hela världen. Men det är förmodligen en riktig högoddsare att två av tre av de mest spelade spelen till en ny konsol skulle vara plattformsspel i dag.

För att väcka de där härliga gamla minnena till liv ska vi kika lite närmare på dessa tre höjdarspel, och även prata lite om vad som här hänt med de olika varumärkena sedan de först dök upp.

Crash Bandicoot

Detta är det första spelet och en av tidernas mest populära Playstation spel, vars huvudroll innehas av tidernas garanterat mest populära TV-spelspungdjur, nämligen allas vår egen Crash Bandicoot!

Crash Bandicoot är den orange-bruna rävliknande varelsen som springer omkring i mängder av olika miljöer och gör allt från att samla mangos, hoppa över bäckar, studsa på sköldpaddor till att slåss mot sin ondskefulla nemesis Dr. Neo Cortex.

Det första och självbetitlade Crash Bandicoot-spelet släpptes precis i början av Playstations långa karriär, och genom åren har det släppts många, många fler spel med Crash som huvudrollsinnehavare. Och i mer än bara plattformsspel så har Crash även figurerat med alla sina galna vänner i ett Mario Kart-liknande spel kallat Crash Team Racing, och flera andra varianter av multiplayer-spel.

Wipeout

Ett av de första racingspelen som kom till Playstation var förstås det legendariska Wipeout. I det här spelet handlade det dock inte om att köra några bilar, som det brukar göra i vanliga racingspel, utan svävande rymdfarkoster. Wipeout kom att bli en oerhörd storsäljare för Sony, och uppföljdes av flera ytterligare spel i samma serie som även de blev riktiga succéer. Aldrig tidigare hade ett racingspel gått så fort, aldrig förut hade ett racingspel varit så häftigt.

Rayman

Det tredje och sista spelet vi ska ta oss en lite närmare titt på i den här artikeln är Rayman! Ni kommer väl ihåg den lilla märkliga figuren som kunde kasta iväg sin vita handske, så att den förvandlades till ett kraftfullt vapen? Ja, Rayman utvecklades av företaget Ubisoft som sedan dess har gjort flera uppföljare, och än idag drar det in stora pengar på varumärket. Även Rayman var från början ett renodlat plattformsspel, men även det har förstås utvecklats tillsammans med genren sedan dess.